Zubne Krunice

Zubne krunice poznate kao navlake, nadoknađuju izgubljeni i oštećeni deo zuba u njegovom prirodnom obliku, boji i veličini. Krunice mogu biti metalo-keramčke, bezmetalne i od cirkonijuma.

Izrada zubnih krunica je potrebna u slučajevima:

  • kada imate polomljen ili jako oštećen zub
  • kada vam nedostaje jedan ili više zuba u zubnom nizu
  • kod lečenih zuba, nakon vadjenja zubnog živca koje treba ojačati
  • kod zuba sa jako promenjenom bojom, oblikom ili položajem.

Zubni most je konstrukcija koja nadoknađuje jedan ili više izgubljenih zuba. Gubitkom zuba dolazi do promena u kosti i okolnim zubima a usled gubitka više zuba mogu biti narušene funkcije žvakanja, govora, kao i estetski izgled pacijenta. Izradom zubnog mosta sprečava se mogućnost naginjanja susednih zuba ka praznom prostoru, stabilizuje se zagrižaj i vraća se prvobitni estetski izgled pacijenta.

Bezmetalne (cirkonijum) krunice

Zbog svojih izuzetnih osobina bezmetalne (cirkon) keramičke krunice nametnule  su se kao trenutno najbolji materijal u protetskoj rehabilitaciji zuba. Za razliku od klasičnih metalokeramičkih krunica koje se izrađuju od legure metala kao osnove na koju se nanosi keramika, bezmetalne krunice ne sadrže “tamni” metal kao osnovu, već je osnova za nanošenje keramike upravo cirkon koji daje prirodan izgled. Pored pomenute estetike, biokompatibilnost ovog materijala ne može da se poredi sa metalnim legurama.

Kroz praksu pokazuju izuzetnu stabilnost i trajnost, a estetika koja se postiže izradom bezmetalnih cirkonijum krunica je ono što ih izdvaja ispred ostalih vrsta krunica. Cirkonijum je odličan jer se uz pomoć njega postiže visoka estetika a prelamanje svetla i transparentnost cirkonijuma čine ove zubne krunice veoma sličnim prirodnim zubima. Takođe, činjenica je da je ovo jedan od najtvrđih materijala i da se upravo zbog toga koristi i u svemirskim tehnologijama.

Metalokeramičke krunice

Metalokeramičke krunice su najčešća vrsta krunica koja se koristi u fiksno-protetskoj rehabilitaciji zuba. Ispunjava sve neophodne estetske i funkcijske zahteve a takodje štiti zubni nosač. Metalokeramičke krunice kao osnovu imaju metalnu bazu na koju se nanosi sloj keramike tako da metal u ustima nije vidljiv.

Odlično su rešenje za zube koji imaju mnogo velikih ispuna i na taj način pružaju dugoročno i estetski prihvatljivo rešenje. Metalokeramičkim krunicama možete poboljšati i oblik zuba a njihove bitne karakteristike su trajnost i to što su finansijski povoljnije od bezmetalnih krunica.

Možete pozvati na brojeve +381 21 402 760 ili +381 65 9 200 246
Pon – Pet 08h – 20h,
pišite nam na email adrese ordinacija_kalem@hotmail.com i ordinacija@drkalem.rs
ili popunite našu Kontakt Formu