Oralna Hirurgija

Šta je to oralna hirurgija?

Oralna hirurgija je segment stomatologije koji se odnosi na vađenje zuba, uklanjanje lezija oko korena zuba i hiruršku korekciju gingivalnih i koštanih defekata. Ove intervencije u našoj ordinaciji se izvode u lokalnoj anesteziji.

Vađenje (ekstrakcija) zuba

Kada zub ne može da se zbrine na konzervativan način, obično se predlaže hirurško vađenje. Po davanju anestezije dovoljno je samo nekoliko minuta da bi se pristupilo vadjenju zuba. Ova hirurška intervencija podrazumeva bezbolno odvajanje zuba  iz zubne čašice i uklanjanje zuba iz nje.

Hirurško vađenje zuba

Kada imamo situaciju da se zub nalazi u viličnoj kosti (impaktiran zub) i ne vidi se u zubnom nizu potrebno je pristupiti hirurškom vađenju zuba. Najčešće impaktirani zubi su  očnjaci i umnjaci, mada to može biti i bilo koji drugi zub.

Apikotomija-resekcija korena zuba

U određenim situacijama infekcija korena zuba može biti hirurški zbrinuta i na taj način da se izbegne vađenje tog zuba. Apikotomija predstavlja hiruršku intervenciju kojom se uklanja vrh korena zuba zajedno sa infekcijom koja je na njemu. Ovaj postupak podrazumeva i obavezno lečenja kanala korena zuba, jer se infekcija upravo iz kanala i prenela na vrh korena.

Resekcija frenuluma

Kod dece ali i odraslih, resica  (frenulum) može da uzorkuje dijastemu (prostor) između gornjih centralnih sekutića zbog visokog pripoja. Iz istih razloga u donjoj vilici zadebljani frenulum otežava podizanje jezika, a u nekim  situacijama otežava i govor. Ovo je rutinska intervencija koja se izvodi bezbolno, u lokalnoj anesteziji, bez ožiljaka po zarastanju.

Možete pozvati na brojeve +381 21 402 760 ili +381 65 9 200 246
Pon – Pet 08h – 20h,
pišite nam na email adrese ordinacija_kalem@hotmail.com i ordinacija@drkalem.rs
ili popunite našu Kontakt Formu