Zubne Proteze

 

Reč proteza potiče iz grčkog jezika od reči prosthesis što znači nadoknada. Gubitkom zuba dolazi do resorpcije (gubitka) kosti u ustima, kao i promene funkcija kao što su žvakanje, govor, gutanje, itd. Takodje, menja se estetski izgled pacijenta, smanjuje se donja trećina lica, te lice dobija starački izgled (smanjuje se rastojanje izmedju brade i vrha nosa). Uloga zubne proteze, bilo totalne ili parcijalne je da nadoknadi sva tkiva u ustima (tvrda i meka) i vrati pacijentu sve izgubljene funkcije i estetski izgled.

Koje vrste proteza postoje?

  • Klasične akrilatne totalne proteze
  • Skeletirane parcijalne vizil proteze
  • Pločaste parcijalne proteze
  • Proteze na implantatima

Totalne Proteze 

Klasične totalne akrilatne proteze se izradjuju u slučajevima potpune bezubosti, tj. kad nedostaju svi zubi u vilici.

Totalna proteza

Skeletirane parcijalne vizil proteze

Skeletirane parcijalne vizil proteze su tanje i čvršće od akrilatnih, čime je pacijentima olakšano nošenje jer su manje i pacijenti se na njih naviknu mnogo brže i lakše. Izrađene su od legura metala i akrilata a oslonjene su na meka tkiva i zube. Njihova najčešća upotreba je u okviru kombinovanih radova gde se pomoću kukica ili drikera (atečmena) vezuju za metalokeramički most.

Pločaste parcijalne proteze

Pored toga što se pomoću nje vrši nadoknada zuba, vraćaju neke izgubljene funkcije i estetski izgled, ova proteza ima i niz mana zbog kojih se odavno u svetu stomatologije svrstava u privremeno rešenje. Najčešći razlog za njihovu izradu je nedostatak dovoljnog broja zuba za izradu fiksnog rada ili zbog ekonomičnosti.

Proteze na implantima

Proteze na implantatima su idealno rešenje za pacijente s nestabilnim totalnim protezama. Predstavljaju jedno od najkomfornijih rešenja i preporod za pacijente koji dugo nose totalne proteze a umorni su od neprijatnosti koje sa sobom nosi klasična  akrilatna totalna proteza.

Najveća prednost proteza na implantatima u odnosu na klasične totalne proteze jeste što ove proteze ne mogu da spadnu prilikom govora ili žvakanja jer su zakopčane za implantate pomoću tzv. lokatora.

Za izradu ovih proteza prethodno je potrebno ugraditi implantate u viličnu kost (u donjoj vilici  mogu se ugraditi dva, a u gornjoj četiri implantata). Proteze na implantatima se lako skidaju i održavaju, skoro na isti način kao i klasične totalne proteze. Danas je zlatni standard za rešavanje totalne bezubosti zubnom protezom ugradnja četiri implantata povezana metalnom šinom gde je nepce potpuno slobodno.

Možete pozvati na brojeve +381 21 402 760 ili +381 65 9 200 246
Pon – Pet 08h – 20h,
pišite nam na email adrese ordinacija_kalem@hotmail.com i ordinacija@drkalem.rs
ili popunite našu Kontakt Formu