Parodontologija

Šta je to Parodontologija?

Parodontologija je grana stomatologije koja se bavi lečenjem potpornih struktura zuba (kost, cement, parodoncijum, gingiva tj. desni) i koja je poslednjih godina doživela veliki napredak. Ukoliko se pravovremeno ne leče, upalni procesi parodonta (gingivitis i parodontitis) mogu biti uzročnici krvarenja zubnog mesa, neugodnog zadaha, postepenog povlačenja zubnog mesa i kosti, rasklimavanja zuba i na kraju  mogu da dovedu čak i do ispadanja zuba. Naša ordinacija nudi sve usluge iz oblasti parodontologije i u saradnji sa iskusnim parodontolozima zaustavljamo i popravljamo posledice prethodno navedenih bolesti.

Gingivitis

Gingivitis je medicinski izraz za upalni proces gingive odnosno desni. Odnosi se na blaži oblik bolesti desni a kao posledica gingivitisa može da se pojavi crvenilo, otok ili krvarenje desni. Ove posledice se obično uočavaju prilikom pranja zuba ili čišćenja koncem, kod griženja (npr. jabuka), itd. Gingivitis se može lečiti, stoga ukoliko uočite neke od simptoma na vreme konsultujte svog stomatologa pre nego što se razviju neki drugi problemi. Ukoliko se ne odreaguje na vreme, može doći do progresije u parodontitis odnosno paradentozu.

Paradentoza

Parodontitis koji je poznat i popularnom nazivu paradentoza predstvalja upalnu bolest koja obuhvata zube, njihov potporni aparat, okolnu alveolarnu kost i zubno meso. Paradentoza može da nastane na način da se bakterije namnože na zubu kao rezultat loše oralne higijene. Reagovati na vreme je od izuzetne važnosti budući da parodontitisu prethodi stanje gingivitisa. Međutim, nije samo loša oralna higijena ta zbog koje se javlja paradentoza nego postoji još mnoštvo drugih uzroka. Veoma često se pojava paradontitisa povezuje sa zubnim plakom i kamencem.

Zubni plak predstavlja bezbojnu sluzavu naslagu koja se taloži na zubima i koja je jako štetna za gingivu tj. desni. Pored toga, taloži se i na drugim mestima u usnoj šupljini. Pljuvačka je osnova za plak, tako da ga je nemoguće ukloniti ispiranjem usta. Formira se već nakon nekoliko minuta posle pranja zuba tj. stvara se i kada se ne unosi hrana.

Zubni kamenac se formira onda kada zubni plak stvori jedinjenje sa solima i mineralima iz pljuvačke. Proces mineralizacije zubnog plaka odvija se relativno brzo i to za 12 do 14 dana. Brzina pre svega zavisi od sastava pljuvačke i kvaliteta oralne higijene. Zubni kamenac u nastanku parodontitisa stvara retenciona mesta za akumuliranje plaka i onemogućava održavanje oralne higijene. Imajući u vidu da bakterije oštećuju desni, parodontalni džepovi postaju sve dublji i u njima ima mesta za sve više bakterija koje se tu talože. Nataložene obloge postaju sve teže i pretvaraju se u zubni kamenac na kome se nakuplja još više obloga, a desni se dodatno povlače od zuba. Dakle, zubni kamenac izuzetno loše utiče na desni, a moguće je i da izvrši mehanički pritisak na gingivu čime takođe utiče na pojavu parodontopatije.

Lečenje Paradentoze

Važno je naglasiti da je parodontitis odnosno paradentoza neizlečivo oboljenje, kada se jednom ispolji tu je do kraja života. Paradentozu je potrebno stalno držati pod kontrolom jer tada ona miruje, ne napreduje dalje, a vrlo često stanje može značajno da se poboljša.

Stoga, ukoliko ste primetili neke od simptoma ne zanemarujte ih!

Gummy smile

Tzv. gummy smile je naziv za stanje koje podrazumeva da postoji jaka vidljivost zubnog mesa prilikom smejanja ili govora, a zbog čega zubi izgledaju jako mali i kratki.

Desni bi trebale biti proporcionalne i usklađene sa zubima kako bi estetika tokom govora ili smejanja bila savršena. Gummy smile predstavlja estetski problem koji se rešava modernom parodontološkom intervencijom odnosno produžavanjem kliničke krune zuba.

Možete pozvati na brojeve +381 21 402 760 ili +381 65 9 200 246
Pon – Pet 08h – 20h,
pišite nam na email adrese ordinacija_kalem@hotmail.com i ordinacija@drkalem.rs
ili popunite našu Kontakt Formu