Konzervativa i endodoncija

Karijes

Karijes zuba je najčešće oboljenje zuba, kako u svetu, tako i kod nas. Nastanak karijesa je multi-faktorijalan proces i zavisi od više faktora, od kojih su najvažniji:

  • bakterije,
  • ishrana i
  • pljuvačka.

Bakterije dovode do nastanka karijesa tako što razlažu ugljene hidrate i dovode do stavaranja raznih kiselina. Ove kiseline dovode do razlaganja minerala sa površine gleđi (površna supstanca zuba) i ostavljaju za sobom nemineralnu osnovu zuba, koju bakterije veoma lako uništavaju. Dalje širenje bakterija dovodi do razgradnje dubljih slojeva minerala i napredovanja karijesa.

U ishrani sve hranljive namernice imaju potencijal da izazovu karijes. Od tri osnovne vrste (ugljeni hidrati ili šećeri, proteini ili belančevine i lipidi ili masti) najkariogeniji su šećeri. Pravilna i zdrava ishrana treba da bude uravnotežena sa maksimalno smanjenim unosom šećera (slatkiši, sokovi, itd.).

Pljuvačka svojim sastavom i količinom utiče na nastanak i razvoj karijesa zuba. Posle svakog obroka dolazi do stimulisanja lučenja pljuvačke, što ima važnu ulogu u sprečavnju nastanka karijesa. Sve bolesti pljuvačnih žlezda, pušenje, razni lekovi kao i drugi faktori koji dovode do smanjenog lučenja pljuvačke, pogoduju nastanku i napredovanju karijesa.

Lečenje karijesa i njegovih komplikacija je jedna od najčešćih intervencija koju obavljamo u našoj praksi sa najsavremenijim materijalima. Nudimo mogućnost izbora pacijentu izmedju belih (helio) i sivih (amalgamskih) plombi. Naše dugogodišnje iskustvo je pokazalo da su bele plombe, kako zbog svojih estetskih osobina, tako iz zbog drugih poboljšanih svojstava kod materijala novih generacija, mnogo bolje za pacijente, te su one uvek naša preporuka. Kod velikih karioznih defekata nudimo inlej i onlej ispune, kao i helio nadogradnje.

Karijes, koji se ne leči na vreme, zahvata dublje slojeve gleđi i dentina da bi na kraju zahvatio pulpu zuba. Ovaj stadijum se označava se kao pulpit(is), a ukoliko se i on ne leči na vreme dolazi do izumiranja pulpe i širenja infektivnog procesa van zuba. Tada nastaje zapaljenje tkiva oko vrha korena zuba, koje se označava kao parodontit(is).

Šta je to Endodontski Tretman ili Lečenje Kanala Korena Zuba 

Endodontskom tretmanu ili lečenju kanala korena zuba potrebno je pristupiti kada je pulpa u zapaljenskom procesu ili  je pod infekcijom. Endodontski tretman podrazumeva odstranjivanje zapaljene ili inficirane pulpe – živca, a zatim čišćenje i oblikovanje unutrašnjeg dela korena. Nakon mehaničke i hemijske obrade, kanal korena puni se odgovarajućim pastama i gutaperka štapićima.

Endodontski Tretman Zuba u Stomatološkoj Ordinaciji Dr Kalem

U Stomatološkoj ordinaciji Dr Kalem koristimo jedan od najsavremenijih aparata za endodontski tretman zuba, VDW Gold Reciproc. Upotrebom ovog aparata mogućnost greške u lečenju kanala korena se svodi na minimum, čime se postiže maksimalni terapijski efekat endodontskog tretmana.

Možete pozvati na brojeve +381 21 402 760 ili +381 65 9 200 246
Pon – Pet 08h – 20h,
pišite nam na email adrese ordinacija_kalem@hotmail.com i ordinacija@drkalem.rs
ili popunite našu Kontakt Formu