Ortodoncija

Šta je to ortodoncija?

Ortodoncija (ortopedija vilica) se bavi lečenjem raznih nepravilnosti zuba i vilica uz upotrebu fiksnih ili mobilnih (pokretnih) aparata, tj. proteza. Ove proteze mogu da se koriste kod dece kao i kod odraslih i starijih osoba. Sve više naših pacijenata su srednje životne dobi koji ne žele da bruse svoje zube i prave krunice i mostove, već uz pomoć fiksnih ortodonskih tretmana i drugih kozmetskih usluga dolaze do savršenog osmeha.

Ortodontska terapija za cilj ima postizanje pravilnog zagrižaja koji omogućava optimalnu funkciju žvakanja i preraspodelu sila tako da kao rezultat dobijemo jednako opterećenje svih zuba. Pored toga, pravilnim položajem zuba olakšavamo oralnu higijenu i smanjujemo rizik od nastanka karijesa i parodontalnih oboljenja.

Da li se plaća prvi pregled?

Pregled i konsultacije su u našoj ordinaciji besplatni, pa ukoliko ste razmišljali o bilo kom tipu ortodontske terapije budite slobodni da nas kontaktirate i da zakažete Vaš besplatan pregled. Takođe, za bilo kakve savete ili pitanja stojimo Vam na raspolaganju putem društvenih mreža, Viber ili WhatsApp aplikacije kao i na našim e-mail adresama.

Mobilni ortodontski aparat

Mobilne proteze namenjene su najmlađim pacijentima, koji su još uvek u fazi rasta i razvoja. Ovakvi ortodontski aparati mogu da se izrade za jednu ili za obe vilice i njih pacijenti sami stavljaju i vade iz usta, za razliku od fiksne proteze. Jako je bitno da kod nošenja mobilne proteze dete saradjuje i ima želju da nosi aparat, kako bi terapija bila uspešna. Aparatić je potrebno nositi što više a minimum 14h dnevno. Na aparatiću postoji šraf koji se okreće prema dogovoru sa ortodontom. Mobilnom protezom se ne mogu potpuno korigovati veoma rotirani ili jako nagnuti zubi, kao ni zubi koji su nikli na pogrešnom mestu i u takvim situacijama se obično indikuje fiksna proteza.

Estetska fiksna proteza

Klasična metalna fiksna proteza

Samolegirajuća fiksna proteza

Fiksni ortodontski aparat

Za ispravljanje zuba pomoću fiksne proteze ne postoji starosna granica. Kada se radi o odraslim ljudima preporučljiva je jedino ova vrsta ortodontskog aparata budući da je kod njih završena faza rasta i razvoja.

Fiksna proteza se sastoji od bravica i žičanog luka koji povezuje bravice. Bravice su pojedinačni elementi koji se pomoću specijalnog lepka pričvršćuju na zube. Na površini bravice postoji središnji žleb koji je predviđen za smeštanje žičanog luka (žice). Žica svojim elastičnim svojstvima proizvodi ortodontsku silu koja uzrokuje pomeranje zuba i korekciju njihovog položaja. Jačina proizvedene sile zavisi od karakteristika same žice odnosno materijala, debljine i oblika.

Pomeranje zuba dešava se postepeno i zbog toga je ortodontska terapija relativno dugotrajna. Kontrolni pregledi vrše se jednom mesečno, a prema potrebi mogu se zakazivati i nekom drugom dinamikom. Koliko dugo će pacijent biti pod ortodontskom terapijom zavisi od stepena nepravilnosti zuba kod pacijenta. Takođe, veoma je bitno da se naglasi da je kod nošenja fiksnog ortodontskog aparata odražavanje higijene zuba veoma bitno. Nakon završetka ortodontske terapije fiksnom protezom svaki pacijent dobija retener (fiksan ili mobilan) koji nosi određeno vreme a njegova svrha je održavanje postignutih rezultata.

Postoji mnogo vrsta fiksnih proteza a koju fiksnu treba postaviti kod svakog pojedinačnog pacijenta zavisi od stepena zahtevnosti terapije kao i izbora samog pacijenta. Klasične metalne fiksne proteze su  napravljene od nerđajućeg čelika i čine ih metalne bravice i gumice, koje mogu biti u različitim bojama. Pored ovih klasičnih metalnih fiksnih proteza postoje i samolegirajuće fiksne proteze koje takodje imaju metalne bravice ali su bez gumica. Sledeća vrsta je estetska fiksna proteza koja ima providne bravice čija se boja izjednačuje sa bojom zuba. Fiksni ortodontski aparati se mogu postavljati sa prednje strane zuba, što je najčešće slučaj, a isto tako i sa unutrašnje (lingvalne) strane zuba.

Invisalign folije za ispravljanje zuba

Folije za ispravljanje zuba su alternativa fiksnim bravicama i predstavljaju set folija kojima možete korigovati nepravilan položaj zuba u vilici. Blagom silom, koja je raspoređena celom površinom zuba, deluju na zube i pomeraju ih. Izrađuju se od tanke, providne plastike i komforne su za nošenje. Invisalign folije se izdvajaju u odnosu na fiksne i mobilne ortodontske aparate tako što su ove folije na zubima skoro nevidljive i estetski su mnogo prihvatljivije. Ove folije se značajno lakše odražavaju od fiksnih proteza jer je njih moguće skinuti i lepo oprati a samim tim je mnogo bolja higijena usta i zuba.

Folije su dizajnirane za svakog pacijenta induvidualno na osnovu otiska zuba i vilica. Nakon urađene analize, pravi se plan terapije kojim se predviđa koji položaj bi na kraju terapije svaki zub trebao da ima. Invisalign folije se izrađuju tako da odgovaraju budućem položaju zuba, te na taj način pritiskaju zube i pomeraju ih u željenom smeru. Proces ispravljanja zuba podeljen je na mesečne intervale, tako da pacijent dobija novi set folija koje menja shodno utvrđenom planu od strane ortodonta. Proces uzimanja otisaka i izrađivanja novih folija se ponavlja sve do momenta postizanja željenih rezultata. Kako bi terapija bila uspešna i dala željene rezultate, potrebno je nositi folije minimalno 16 do 18 sati dnevno.

Možete pozvati na brojeve +381 21 402 760 ili +381 65 9 200 246
Pon – Pet 08h – 20h,
pišite nam na email adrese ordinacija_kalem@hotmail.com i ordinacija@drkalem.rs
ili popunite našu Kontakt Formu