Zubobolja

Najčešće javljanje pacijenata stomatologu je upravo zbog zubobolje koja je jako neprijatan i teško podnošljiv bol. Uzročnika bola ima mnogo i različiti su. Prilikom konzumiranja hrane i vode može da dođe do bola usled sitnih pukotina gleđi, demineralizacije gleđi, ogoljenog vrata zuba usled povlačenja desni, itd. Takođe, zub koji je preopterećen jer je u neadekvatnom kontaktu sa zubima iz suprotne vilice ili je nosač nekog protetskog rada, može davati bolne simptome. Važno je da se na provocirane i kratkotrajne pojave bola reaguje odmah i na vreme, kako bi se sprečile ireverzibilne promene u zubnoj pulpi.

Terapija bola je različita i zavisi od uzroka. Terapija može podrazumevati premazivanje vrata zuba sredstvima za sprečavanje provođenja bolnih nadražaja, stavljanje zubnih ispuna (plombi), odstranjenje zubne pulpe, a kod velikih promena u tkivima na vrhu korena zuba vađenje takvog zuba ili hirurško uklanjanje promene na vrhu korena (apikotomija).

Kako samostalno olakšati bol?

Moguće opcije za samostalno ublažavanje bola u situaciji kada niste u mogućnosti posetiti svog stomatologa su sledeće:

  • 3 brufena na dan tokom 3 dana, uz najveću dozu od 600mg (jako je bitno da se ispoštuje kontinuitet tj. da iako bol popusti pijete po tri brufena tokom tri dana)
  • Ispiranje usta slanim rastvorom nekoliko puta na dan. Sve sto je potrebno jeste čaša vode u koju sipate so sve dok ne vidite da je so počela da se taloži na dnu čaše
  • Izdizanje glave na jastuku tokom noći. Ukoliko je glava na istom nivou kao srce kada ležimo, to pogorsava otok i bol
  • Hladni oblozi.

Odlazak kod stomatologa je jedini pravi lek za zubobolju!

Koliko god da ste metoda za samostalno ublažavanje zubobolje isprobali ne postoji bolji i učinkovitiji način od  posete stomatološkoj ordinaciji. Ovaj blog neće Vam pomoći izlečiti zub nego samo privremeno premostiti problem, pomoći da pregurate noć ili sačekate svoj zakazani termin kod stomatologa.

0 comments on “Zubobolja

Ostavite komentar