Održavanje higijene zubnih implantata

Neki od razloga zbog kojih se ljudi sve češće odlučuju na ugradnju zubnih implantata su savršen osmeh, normalna funkcija žvakanja, povećanje samopouzdanja, unapređenje govora i očuvanje susednih zuba. Na uspeh procedure ugradnje implantata utiču brojni faktori od kojih je jedan od najvažnijih održavanje pravilne i temeljne oralne higijene.

Održavanje higijene oko zubnih implantata predstavlja osnovu da njihov životni vek bude što duži. Ono čemu je potrebno posvetiti najveću pažnju prilikom održavanja oralne higijene jeste spoj zubnog implantata i abatmenta, iz razloga što bilo kakvo taloženje kamenca, zubnog plaka i bakterija između abatmenta i zubnog implantata može da prouzrokuje upalne procese desni i upalu same kosti oko implantata. Postoje i drugi razlozi ali za veliki broj slučajeva upala oko zubnih implantata zaslužna je upravo nezadovoljavajuća oralna higijena.

Saveti za održavanje higijene:

  • Upotreba četkice sa mekanim (soft) vlaknima bez obzira da li se radi o manuelnoj ili električnoj četkici za zube, iako su se električne četkice pokazale kao bolja opcija jer omogućavaju temeljnije i efikasnije pranje zuba.
  • Redovno pranje zuba najmanje dva puta dnevno u trajanju od minimalno 2 minuta.
  • Ispiranje antibakterijskim tečnostima za ispiranje usta koje ne sadrže alkohol.
  • Upotreba aparata koji se popularno naziva vodeni tuš (eng. Waterpick). Waterpick izbacuje mlaz vode i na taj način otklanja nataložene naslage sa svih površina zuba. Jačina aparata treba da bude podešena na minimum jer je to dovoljna jačina a neće izazvati iritaciju desni. Posle upotrebe ovog aparata pristupa se klasičnom pranju zuba četkicom i pastom za zube.
  • Pranje zuba pastama koje ne sadrže sodu bikarbonu i supstance za uklanjanje mrlja, odnosno pranje zuba pastama koje nisu abrazivne.
  • Pažljivo čistiti prostore između zuba zubnim koncem za zube i zubne mostove.
  • Redovne kontrole kod stomatologa u cilju profesionalnog održavanja higijene zubnih implantata i krunica na njima.

0 comments on “Održavanje higijene zubnih implantata

Ostavite komentar