Klasična manuelna ili električna četkica za zube?

Pranje zuba je osnova dobre prevencije i oralne higijene. I jedna i druga vrsta četkica za zube efikasno deluju na uklanjanje zubnog plaka koji izaziva pojavu zubnog kamenca i raznih bolesti zuba i desni.

Električne četkice za zube rade veći deo posla umesto nas, a da pri tome ne povređuju desni ili caklinu zuba. Ukoliko imaju ugrađene tajmere mogu čak i da nas stimulišu da peremo zube dovoljno dugo kako bi se što bolje otklonio zubni plak. Posebno su efikasne kod pacijenata koji su pod ortodontskom terapijom odnosno nose fiksne ortodontske aparate, jer im omogućava unapređenje oralnog zdravlja tokom ortodontske terapije. Jedna od velikih pogodnosti za roditelje jeste što predstavlju izvor zabave za mališane pa stoga roditelji mogu mnogo bolje da održavaju zubiće deci još od najranijih uzrasta.

Električne četkice za zube rade na principu vibracija ili rotacija, kako bi pomogle da se spreči taloženje zubnog plaka na zubima i desnima. Svaki put kada vibrirajućom električnom četkicom pređemo preko zuba, vibracijom se proizvodi mnogo mikro pokreta koji omogućavaju temeljno održavanje higijene zuba. Savremene studije pokazuju da električne četkice za zube značajno više smanjuju taloženje zubnog plaka i pojavu gingivitisa, nego što to može da se postigne upotrebom klasične manuelne četkice za zube. Oscilirajuće (rotirajuće) električne četkice za zube daju čak mnogo bolje rezultate nego vibrirajuće električne četkice za zube. Ukoliko bismo tražili neke nedostatke električnih četkica, jedino čega možemo da se setimo jeste činjenica da su mnogo skuplje od klasičnih manuelnih četkica za zube.

Klasične manuelne četkice za zube prisutne su već jako dugo i one i dalje predstavljaju efikasno sredstvo za čišćenje zuba i prevenciju pojave bolesti zuba i desni. Ukoliko nekome više prija manuelna četkica za zube treba da nastavi sa njenom upotrebom i da i dalje četka zube najmanje dva puta dnevno oko dva minuta. Njihova velika prednost jeste što se mogu kupiti u svim trgovinama ili apotekama a za njihovu upotrebu nisu potrebne baterije ili električna energija. Mnogo su ekonomičnije od električnih četkica budući da koštaju značajno manje.

Bez obzira za koju vrstu četkice se odlučite ono što je bitno napomenuti jeste da četkicu treba promeniti na svaka tri do četiri meseca. Kod klasičnih manuelnih četkica menjamo čitavu četkicu dok kod upotrebe električnih četkica za zube trebamo promeniti samo gornji deo četkice odnosno glavu koja može da se ukloni i zameni novom.

4 comments on “Klasična manuelna ili električna četkica za zube?

Ostavite komentar